YHTEISHAKU 2020: VALINTAMUUTOSTEN VAIKUTUKSET HAKIJOIHIN

Vuosi 2020 merkitsee uudistuksia koulutukseen hakeutumisessa. Tässä blogitekstissä tarkastelen hakeutumista korkeakouluun yhteishaun kautta. Tarkastelen aluksi yhteishakua koskevia muutoksia, jotka tulivat voimaan vuoden alusta. Tämän jälkeen pohdin mitä yhteishaun muutokset tarkoittavat opiskelupaikkaa hakevan opiskelijan näkökulmasta. Kolmanneksi keskityn siihen, mitä vaihtoehtoja on hyvä pitää mielessä, jos opiskelupaikka ei ensi kevään Yhteishaussa osu kohdallesi.

Yhteishaku alkaa, on valintojen aika

YHTEISHAKU JA OPINTOPOLKU; MITÄ NE OVAT?

Suomessa toisen asteen ja korkeakoulujen opintoihin hakeudutaan Yhteishauksi nimitetyn valtakunnallisen prosessin kautta. Yhteishaku on nykyisin järjestetty Opintopoluksi nimitetyn teknisen järjestelmän kautta (www.opintopolku.fi). Sivusto toimii myös monenlaisen opintoihin ja hakeutumiseen liittyvän tiedon lähteenä. Opintopolun yhteyteen on myös rakennettu neuvontapalvelu, joka auttaa hakijoita tarvittaessa erityisesti opintopolku-sivuston käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

OPISKELIJAVALINTAMUUTOKSET

Korkeakoulujen hakeutumiseen liittyvät uudistukset eivät ole pompsahtaneet ilmoille vain tämän uuden vuosikymmenen alusta, vaan uudistuksia on valmisteltu jo monen vuoden ajan ja monenlaisia uudistuksia on jo aloitettu vuosien 2017-2019 aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriö, joka näistä muutoksista vastaa, on koonnut sivuilleen kattavan artikkelin muutoksista (https://minedu.fi/opiskelijavalinnat-ja-yhteistyo). Muutokset ovat saaneet alkunsa huolesta suomalaisen työvoiman vähenemisestä ja siitä, että suomalaiset nuoret siirtyvät työelämään melko myöhään. Meidän kulttuurissamme on myös melko tavallista että nuoret pitävät välivuoden tai useita ennen siirtymistään korkeakouluopintoihin. Opiskelijavalintamuutoksilla tähdätään siis siihen, että nuoret saisivat nopeammin opiskelupaikan. Vuoteen 2018 mennessä tehdyn muutoksen ydin oli siinä, että yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin alkoi päästä myös ilman pitkää valmentautumista. Valintakokeita kevennettiin ja joillain aloilla pääsykokeisiin ei sidottu erillistä oppimateriaalia, vaan pääsykokeet perustuivat lukiossa opetettujen tietojen hallintaa. Ammattikorkeakoulut toteuttivat vuonna 2019 yhteisen valintakokeen, jolla pystyi hakeutuman kaikkiin ammattikorkeakouluihin. Tämä uudistus kevensi merkittävästi oppilaitosten hallintoa, mutta erityisesti opiskelijapaikkaa tavoittelevien työmäärää valmentautumisessa ja valmistautumisessa.

Tänä vuonna toteutettu muutos liittyy todistusvalintaa, jonka perusteella yli puolet yliopistoon opiskelupaikoista täytetään ylioppilastutkinnon ja ammattikorkeakoulussa ylioppilastutkinnon arvosanoihin ja ammatillisen perustutkinnon arvosanoihin perustuen. Yhteispistevalinnasta eli ylioppilastodistuksen arvosanoihin ja valintakokeeseen perustuvasta  valinnasta, jonka kautta allekirjoittanutkin aikoinaan ensimmäistä tutkintoaan suorittamaan valikoitui, on nyt luovuttu. Valintakokeeseen perustuvat valinnat säilyvät kuitenkin kuten ennenkin.

Yhteishaun valintakokeessa on muutoksia

YHTEISHAKU JA SEN MUUTOKSET OPISKELUPAIKKAA HAKEVAN NÄKÖKULMASTA

Onnittelut sinulle, joka haet nyt ensimmäistä kertaa! Hakeutuminen on vuonna 2020 monella tapaa yksinkertaisempaa. Korkeakoulut tekevät koulutusaloilla yhteistyötä ja hakeutuminen ei ole enää kiinni yhdessä haussa onnistumisesta, vaan hakuja on monta kertaa vuoden aikana. Jos kuulut niihin hurjapäihin, jotka on siunattu menestyksellä ylioppilaskirjoituksissa ja saat arvosanoiksi laudareita tai eximioita, päässet luultavammin sisään jo pelkkien ylioppilastutkinnon arvosanojen turvin. On kuitenkin huomioitava, että esimerkiksi joka vuosi yhtä suosittuun kauppatieteelliseen pääsee ylioppilasarvosanojen perusteella vain kirjoittaessaan viisi ainetta (http://www.kauppatieteet.fi/hakeminen/valintamenettely/).

” On kuitenkin huomioitava, että esimerkiksi joka vuosi yhtä suosittuun kauppatieteelliseen pääsee ylioppilasarvosanojen perusteella vain kirjoittaessaan viisi ainetta”

Eli jos olet saanut neljä huippuarvosanaa eivät ovet kauppatieteelliseen vielä todistusvalinnassa aukea. Toisaalta jos kuulut niihin, jotka suoriutuivat hyvin ja kirjoitit arvokkaita magna cum laude approbatureita, on hyvä varautua pääsykoevalintoihin. Valitettavasti suurin osa yliopistojen koulutusaloista on niin suosittuja, että Magnan arvosanat eivät vielä riitä suoraan opiskelupaikan saamiseen.

Elämä ei pääty yhteishakuun, vaan vaihtoehtoja suunnitelmille on paljon.

MITÄ TEHDÄ, JOS ET SAA OPISKELUPAIKKAA?

Huoli pois, yhteen hakuun ei elämä kaadu. Yhteishakuvuosi jatkuu elokuussa siten, että oppilaitokset täydentävät opiskelijavalintaansa täydennyshauilla. Silloin on vielä mahdollista hakea täyttämättömiksi jääneitä paikkoja.  On myös tärkeää muistaa, että unelmauraan on monta reittiä. Läheskään aina se oppilaitos tai kaupunki, jonne on kuvitellut menevänsä vastaakaan haaveita tai unelmia. Joskus unelmapaikka löytyykin sieltä mistä sitä vähiten odottaa. Tapoja löytää oma unelmatyöura on monia.  

” Läheskään aina se oppilaitos tai kaupunki, jonne on kuvitellut menevänsä vastaakaan haaveita tai unelmia. Joskus unelmapaikka löytyykin sieltä mistä sitä vähiten odottaa.”

Usein lukio-opiskelut ovat vieneet intoa opiskelukirjojen avaamisesta hetkeksi. Silloin voi olla hyvä saada tehdä vähän aikaa töitä ja pohtia millaista työelämää elämältään haluaa. Yksin ei tarvitse asioita miettiä. Apua oman uran löytämiseen löydät esimerkiksi sivuiltamme kevyen ohjaustapaamisen https://www.hilea.fi/konsultaatiotapaaminen/ tai syvemmän työuramuotoilun  https://www.hilea.fi/tyouramuotoilu/ kautta. Kurkista samalla miten me valmistauduimme alkavaan uuteen Yhteishaku2020-vuoteen https://www.hilea.fi/2019/11/30/valmistaudu-yhteishakuun/.

Hilean viisi faktaa valintamuutoksista:

  1. Kyse ei ole mullistuksesta. Muutokset 2020 ovat jatkumoa usean vuoden muutoksille.
  2. Valintakokeita on kevennetty ja joillain aloilla pääsykokeisiin ei sidota erillistä oppimateriaalia, vaan pääsykokeet perustuvat lukiossa opetettujen tietojen hallintaa.
  3. Yli puolet yliopistoon opiskelupaikoista täytetään ylioppilastutkinnon ja ammattikorkeakoulussa ylioppilastutkinnon arvosanoihin ja ammatillisen perustutkinnon arvosanoihin perustuen.
  4. Korkeakoulut tekevät koulutusaloilla yhteistyötä ja hakeutuminen ei ole enää kiinni yhdessä haussa onnistumisesta, vaan hakuja on monta kertaa vuoden aikana.
  5. On myös tärkeää muistaa, että unelmauraan on monta reittiä.

Tsemppiä Yhteishakuun toivottaen,

Heli

Seuraa blogia ja tilaa uutiskirjeemme!