YHTEISHAKU 2020, MIKÄ MINUSTA TULEE ISONA?

Ensi viikolla 18.3.2020 aukeaa tämän vuoden toinen yhteishaku. Se kierros, joka on kaikille tuttu ja jossa on tarjolla kaikista laajin valikoima opiskeluoikeuksia korkeakouluissamme.

Tässä blogissa tarkastelen millaisia toiveita ja tavoitteita selvitysten mukaan nuorilla on oman työuransa suhteen. Lisäksi pohdin, millaisia piirteitä tulevaisuuden työllä on nähty olevan. Lopuksi pohdin miten tukea nuoria ammatinvalinnassa ja yhteishaun järkevässä toteuttamisessa.

MILTÄ MAAILMA AMMATTIEN SUHTEEN NYKYISIN NÄYTTÄÄ?

”Mikä sinusta tulee isona?” on kysymys johon jokainen tunnustaa törmänneensä nuorena. Jo pieniltä lapsilta kysellään tulevaisuuden työuran haaveita ja sama kysely jatkuu pitkälle aikuisuuteen saakka. Mikä meitä aikuisia oikein riivaa? Mitä ajattelemme saavuttavamme tuolla kysymyksellä, joka lähes aina hämmentää vastaajansa? Muistamme myös usein oman kokemuksemme siitä, miten vaikeaa oli tehdä valintoja oman työuran suhteen tai miten päädyimmekin jollekin toiselle uralle mitä alun perin haaveilimme. Toivommeko nyt kysymällä tuon kysymyksen pääsevämme askeleen lähemmäksi omaa nuoruuttamme ja valintojen vaihetta. Emmekö näe, että sen sijaan, että laitamme kysymyksen kiertoon seuraavalle sukupolvelle, voisimme itse tehdä valinnan uudestaan vaikka siltä seisomalta, jos todella haluaisimme. Ei meidän tarvitse nuoria ahdistella omien haaveidemme täyttämisen toiveilla.

Lääkäri on usein vielä haaveammattien joukossa.

Mutta miltä maailma ammattien suhteen nykynuorelle näyttää? Ammattikunnissa on paljon perinteisiä professioita, kuten poliisi, lääkäri tai lakimies. Lisäksi on paljon jo tuttuja, mutta niitä jotka eivät aiemmin selkeinä nousseet esille, kuten johtaja, projektipäällikkö tai analyytikko.  2014 Etla eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi vähiten uhatuimmiksi ammateiksi muun muassa hotellinjohtajat, ravitsemusalan asiantuntijat ja opetusmenetelmien asiantuntijat. Uhatuimmiksi ammateiksi Etla listasi puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät, tallentajat ja valokuvatuotteiden valmistuksen prosessityöntekijät.  Mielenkiintoinen uhattu ammatti oli myös mallin ammatti.  Sen jo nykypäivänä ovat osittain korvanneet monenlaiset ja -näköiset ihanat aidot ihmiset, jotka pystyvät jakamaan niin muotia kuin muita asioita ilman toimistoja.

Mielenkiintoinen uhattu ammatti oli myös mallin ammatti.

Mitä ammatteja tulevaisuudessa tarvitaan?

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon yksi suurimmista työn tekemiseen ja ammatteihin liittyvistä muutoksista liittyy palkkatyön, yrittäjyyden ja alustatyön suhde ja tähän liittyvät muutokset. Eli lintuperspektiivissä Suomessa ei puhuta enää edes yksittäisistä ammateista.

Viime aikoina paljon mediassa näkynyt futuristi Perttu Pölönen on astunut askeleen eteenpäin ammattiajattelusta (ja kaikille tiedoksi, tämä ei ole maksettu mainos). Perttu puhuu ihmisten tarvitsemista osaamisista ja taidoista. Tämä onkin virkistävä näkökulma, sillä emmehän me eikä kenties kukaan pysty määrittelemään nuorille mitä ammatteja on olemassa tulevaisuudessa. Lääkärin ammatti on jo saanut osakseen muutosta uusien teknologisten ratkaisujen myötä. Tieto ja osaaminen ei voi enää olla yksittäisen ihmisen pään sisällä, vaan osaaminen rakentuu tiedon käytön taitoihin, analysointiin. Kaikkeen muuhun auttaa teknologia. Ihmiset pystyvät tuottamaan terveystietoa kehostaan erilaisin apuvälinein ja lääkärin vastaanotolla voi käydä etänä. Ehkä tämä muutos vaikuttaa myös siihen onko lääkärin ammatti enää tulevaisuudessa haaveammattien joukossa vai pitääkö se pintansa juuri muokkautuessaan uudelleen modernin maailman tarpeisiin.

Perttu puhuu ihmisten tarvitsemista osaamisista ja taidoista. Tämä onkin virkistävä näkökulma, sillä emmehän me eikä kenties kukaan pysty määrittelemään nuorille mitä ammatteja on olemassa tulevaisuudessa.

MITEN TUKEA NUORIA AMMATINVALINNASSA JA YHTEISHAUN JÄRKEVÄSSÄ TOTEUTTAMISESSA?

Useat selvitykset osoittavat, että oppilaanohjaus perusopetuksessa on riittämätöntä. Saman kaltaiseen tulokseen pääsimme Hilealaisten kanssa, kun teimme pikagallupin asiasta asiakkaidemme keskuudessa. Miksi nuoret ovat meihin yhteydessä ja millaista apua he meiltä odottavat? Tarjoamme puolueettoman vyöhykkeen. Paikan ja tilan, jossa nuori voi ilman paineita ja ennakko-odotuksia kertoa omista haaveistaan ja tavoitteistaan, tai useammin siitä että ei oikein tiedä mitä ne ovat. Meillä on monenlaisia erilaisia keinoja ja auttamisen tapoja ohjata nuoria sanoittamaan omia vahvuuksiaan ja löytämään perusteltuja ja kestäviä ratkaisuja oman uran suuntaamiselle. Usein käy myös niin, että kun kysymme myöhemmin palautteen yhteydessä, miten kotiväki, vanhemmat tai muut läheiset suhtautuivat nuorten päätöksiin, vastaus on, että ymmärtäen ja tukien.

Meillä on monenlaisia erilaisia keinoja ja auttamisen tapoja ohjata nuoria sanoittamaan omia vahvuuksiaan ja löytämään perusteltuja ja kestäviä ratkaisuja oman uran suuntaamiselle.

Jos sinulla on lähelläsi nuori, joka kaipaa tukea ja sparrausta oman suunnan löytämisessä, älä epäröi vinkata meistä. Meihin saa yhteyden helposti sähköpostilla tai soittamalla.  Toimimme myös etänä, eli ei haittaa vaikka kotipaikka olisi maailman toisella kolkalla. Meidät löytää Instasta ja Facebookista. Ja maaliskuun aikana järjestämme myös yhteishakuun liittyvän ilmaisen webinaarin, jonka kautta pääset tutustumaan meihin Hilealaisiin entistä paremmin.

Kysy uraohjausta ja anna meidän auttaa sinut kiinni opiskelupaikkaan!

Jään mielenkiinnolla seuraamaan kevään yhteishaun vaiheita. Pysythän sinäkin mukana!

Ota blogi seurantaa ja tilaa uutiskirjeemme!

Heli