KUPLAT OSA 2, LOMAUTETUN KUPLA

KUPLAT- blogisarja keskittyy uranvaihdokseen liittyviin erilaisiin teemoihin, niiden eri puolia esille tuoviin keskusteluihin ja ismeihin: kupliin. Tämä toinen osa käsittelee lomautetun kuplaa.

Hilean blogi antaa vinkkejä kuinka hyödyntää lomautusaika.

LOMAUTUKSEN ODOTUKSEN PIINA

Useimmilla henkilöillä, jotka ovat olleet työelämässä hieman pidempään on omakohtaisia kokemuksia siitä, mitä on olla lomautettuna tai ilman työtä hetkellisesti. Se on piinaa. Kaikista piinaavinta on odottaa päätöstä lomautuksesta. Yt-neuvottelut on kenties aloitettu ja edessä on päivien odottelu siitä, millaisena poikkeustilanne kohtaa työnantajani, minut, perheeni. Mitä kauemmin tietoa joutuu odottamaan, sitä piinavammalta se tuntuu. Miten meille käy?

Tietoa odottaessa suurin osa on jo alkanut varustautua tulevaan. On parasta pohtia erilaisia skenaarioita etukäteen. Entä jos lomautus kestää viikon. Mitä se tarkoittaa minulle, perheelleni? Pystymmekö silti hoitamaan vuokran, lainalyhennyksen, muut elämän kustannukset? Miten voisimme varautua? Usein jo pelkästään se, että käy mielessään läpi erilaiset vaihtoehdot, ne pahimmatkin, odotus on helpompaa. Silloin turvaa arkeen tuo tieto siitä, että on suunnitelma valmiina, jos jotain sattuu.

Entä jos lomautus kestää viikon. Mitä se tarkoittaa minulle, perheelleni?

Tässä koronakeväässä lomautuksia on tullut valtavasti ja lomautukset eivät ole kohdistuneet jollekin tietylle toimialalle. Lomautuksia on tullut julkisella puolella, yksityisellä sektorilla, isoissa ja pienissä organisaatioissa sekä palvelualoilla ja tuotannossa. Työttömyyttä ja lomautuksia ovat kohdanneet kaikenlaiset ihmiset, myös ne joilla on paljon koulutusta ja joiden elämä on sivusta näyttänyt turvatulta. Se helpottaa lomautetun maailmaa. Tämä ei sattunut vain minulle. Minä en ole ainoa epäonninen, vaan jaan tämän kohtalon ja epäonnen monen muun kautta. Siten on helpompi hyväksyä tilanne ja alkaa toimia vahinkojen minimoimiseksi.

Minä en ole ainoa epäonninen, vaan jaan lomautuksen kohtalon ja epäonnen monen muun kautta

MITÄ TEHDÄ LOMAUTUKSEN SATTUESSA KOHDALLE?

Apua, mitä mä teen? – on kysymys, jonka olemme kuulleet Hileassa usein tämän kevään aikana. Et siis ole ainoa, joka tätä pohtii. Tärkeintä on toimia. Jo ennen varsinaisen lomautuksen alkamista tarkasta työnantajaltasi, että hän on ilmoittanut tulorekisteriin palkkatietosi. Siten eri työttömyyskassat pääset käsiksi tarvittaviin tietoihin maksaakseen sinulle oikeana määrän työttömyyspäivärahaa.

Jos saat lomautuspäätöksen, älä jää pohtimaan. Tärkeintä on toimia.

Seuraava askel on ottaa yhteys TE-toimistoon ja ilmoittaudu työnhakijaksi. Ilmoituksen voi tehdä netissä ja se on yksinkertaista. Kolmas tärkeä askel on tehdä muutokset verokorttiin. Muutosverokortin avulla saat käsiisi maksimimäärän rahaa lomautuksen aikana.  Huomioi myös, että päiväraha haetaan takautuvasti ja on tärkeää olla yhteydessä esimerkiksi vuokranantajaan hyvissä ajoin, jotta saa sovittua vuokranmaksun järjestelyistä. Älä anna maksujen erääntyä, vaan ole rohkeasti yhteydessä eri maksunsaajiin. Suurin osa toimijoista ymmärtää tilanteen ja on valmis sovittelemaan saamisia tai eräpäiviä.

Lomautetun kolme ensimmäistä tehtävää:

  1. Tarkasta, että työnantajasi on vienyt tietosi tulorekisteriin
  2. Ilmoittaudu työnhakijaksi Te-toimistoon
  3. Tilaa muutosverokortti
Käytä verkostojasi ja pyydä apua. Ihmiset ovat hyviä ja haluavat auttaa.

SADEPILVEN KULTAREUNUS – POIKKEUSOLOT ANTAA MAHDOLLISUUDEN UUDELLE

Kaiken ikävän keskellä koronakevät on nostanut esille myös paljon sellaisia positiivisia asioita, joita emme olisi ehkä ilman sitä havainneet tai jolla tavalla emme olisi toimineet. Yhteisöllisyys on kasvanut. Ihmiset ymmärtävät olevansa yhdessä tässä tilanteessa. Toisia autetaan monin eri tavoin. Kuulin tällä viikolla tapauksesta, jossa lomautettu henkilö oli yhteydessä vanhaan työnantajaansa, ja ilmoitti olevansa valmis mihin tahansa töihin lomautuksensa aikana. Arvaatteko jo vastauksen? Kyllä, hän sai töitä koko lomautuksensa ajaksi. Ole siis rohkeasti yhteydessä vanhoihin työpaikkoihisi tai tuo esille muuttunut työtilanteesi. Käytä verkostojasi ja pyydä apua. Ihmiset ovat hyviä ja haluavat auttaa.

Yhteisöllisyys on kasvanut koronakevään aikana.

HILEAN TOUKOKUUN ILMAINEN WEBINAARISARJA JATKUU. Tule nappaamaan vinkit oman menestyksesi tapaamiseksi!

Tiistaina 19.5.2020 klo 17-17.30 aiheena on Työelämän kupla – Miten hyödyntää lomautuksen aika? Ilmoittaudu mukaan!

Torstaina 28.5.2020 klo 17-17.30 aiheena on Yhteishaku – Mitä teen, jos en saa opiskelupaikkaa kevään yhteishaussa? Ilmoittaudu mukaan!

Auta meitä tuottamaan sinua parahaiten palvelevia juttuja. Mitä haluaisit minun käsittelevän tulevissa KUPLAT-blogeissa? Laita vinkkiä (heli@hilea.fi) ja lupaan käsitellä aiheita seuraavissa blogeissa.

Pysytään terveinä!

Heli

p.s. Ota blogimme seurantaa ja tilaa uutiskirjeemme ja pysyt mukana!